Finsk spets

Finsk spets hund

Finsk spets är en gammal jaktras från Finland. I Finland är den känd som Suomenpystykorva. En Finsk spets påminner till utseendet lite om en räv. De ar mestadels använts vid jakt av mindre djur som ekorrar och gäss, men de har också jagat älg och till och med björn.

Det är ganska små jakthundar, en hane har en mankhöjd mellan 44-50 cm och honan 39-45 cm. Vikten hos en hane ska ligga mellan 12-13 kg och hos honan 7-10 kg. Deras halsar är kortare än hos andra spetsar eftersom den Finska spetsen tittar uppåt för att peka vid jakten. Huvudet är kilformat och liknar det hos en räv.

Den Finska spetsens jaktteknik är unik. Hunden går före jägaren tills den hittar en fågel. Sedan följer hunden efter fågeln tills den sätter sig i ett träd. Då börjar hunden springa runt på marken under trädet fram och tillbaka och viftar på sin svans. Fågeln blir då uppmärksam på hunden och rörelserna lugnar fågeln. Då börjar den Finska spetsen att skälla mjukt för att sedan öka på styrkan i skallet. Fågeln märket då inte av när jägaren närmar sig då den har allt sitt fokus på hunden. Om fågeln flyger iväg innan jägaren når fram och skjuter den så följer hunden efter den till nästa träd och sätter igång samma procedur där.

Finsk spetsEn Finsk spets passar bra i en aktiv familj. De är snälla och passar bra med barn. De är bra vakthundar och skyddar sin familj, men de visar sällan tecken på aggressivitet om det inte är befogat.

I Finland används fortfarande främst vid viltfågeljakt medan i andra länder har det blivit en sällskapshund.

En Finsk spets lever i 12-14 år.

Det är glada och lekfulla hundar som är mycket intelligenta, självständiga och lojala. De skäller ofta. En Finsk spets kan skälla upp till 160 skall per minut.

Har du närliggande grannar där du bor är det viktigt att du lär din hund att sluta skälla på kommando för att undvika grannosämja och klagomål.

Det kan vara en utmaning att träna en Finsk spets då det är oberoende och viljestarka hundar. De tränad bäst med en mjuk röst och beröring. Du behöver vara bestämd och konsekvent så din Finska spets inte tar över. De blir lätt uttråkade om ni tränar samma sak för länge så kör kortare träningspass.

Finska spetsar mognar långsammare än andra hundraser. Det tar i allmänhet ungefär fyra år för dem att bli mentalt mogna.

Pälsen är guld, röd eller rödguldfärgad.

Finska spetsen fungerar oftast bra ihop med andra husdjur men de kan bli aggressiva mot hundar de inte känner.

Det är en ras som tenderar att vara reserverad och misstänksam mot främlingar. De är inga bra vakthundar men de kommer varna dig genom att skälla om någon närmar sig ditt hem.

Finska spetsar älskar att äta, speciellt godis. Eftersom de kan vara lite manipulativa kommer de försöka få dig att ge dem så många godsaker som möjligt. Det gör de fort överviktiga om du inte genomskådar dem. Ge dem istället en morot eller ett tuggben de kan ligg och gnaga på. Det finns också foder och hundgodis som inte innehåller så mycket fett.

Leta efter en välrenommerad uppfödare är det är dags för dig att köpa din hund. Uppfödaren ska kunna uppvisa intyg från veterinär om att valpen är frisk och fri från genetiska sjukdomar.