Hundförsäkring

En hundförsäkring ersätter dig för de kostnader som uppstår i samband med att din hund blir sjuk eller skadad och ni måste besöka en veterinär. Det finns olika tillval du kan göra för att anpassa din hundförsäkring för dina och din hunds behov. Till exempel kan du välja en avelsförsäkring ifall du har tänkt att avla på din hund samt livförsäkring. Har du en hund som du endast har som sällskapshund och inte planerar att skaffa några valpar så är ju en avelsförsäkring ganska onödig. Det finns olika försäkringsalternativ om du ska ha din hund till tävling, arbete, jaga eller om ni ska ut och resa.

Hundförsäkring

Det viktigaste är att du har en bra veterinärvårdsförsäkring då en genomsnittlig hund som är relativt frisk ändå behöver uppsöka veterinärvård minst en gång om året. Besöken kan bli mycket kostsamma om du inte har en försäkring som täcker det.

Du bör försäkra din valp så tidigt som möjligt i livet, tidigast vid sex veckors ålder och helst innan den blir fyra månader för att få de bästa försäkringspremierna.

Försäkringen börjar gälla från den dagen du tecknar den.

En livförsäkring kan ersätta dig om din hund blir så skadad eller sjuk att den dör eller måste avlivas. Det finns livförsäkringar som betalar ut ersättning om din hund blir stulen eller springer bort. Livvärdet är hundens marknadsvärde och det brukar vara det priset du köpte hunden för.

Livförsäkringen upphör att gälla när din hund når en viss ålder. Oftast när den fyller åtta, tio eller tolv år beroende på vilken ras det är på din hund. Generellt sett är det de små hundarna som lever längre och hör då till gruppen för tolv år, det kan till exempel vara Chihuahua, Finsk spets och Papillon. De större hundraserna som Berner sennen, Grand danois, Sankt Bernhard och Newfoundland bland andra tillhör gruppen för åtta år.

Om du vill försäkra en hund som har blivit importerad från ett land utanför Norden de senaste sex månaderna krävs det ett veterinärintyg. Detsamma gäller om du vill försäkra en hund som inte har någon försäkring och är över 7 år eller om du vill teckna en livförsäkring med ett försäkringsbelopp över 20000 kronor. Veterinärintyget får inte vara äldre än 30 dagar.

Hundförsäkringen täcker inga skador som din hund orsakar på någon annan person eller saker. Det kan i vissa fall din hemförsäkring stå för. Som ägare kan du bli skyldig att ersätta de skador som din hund orsakar.

Priset på din hundförsäkring påverkas av vilken ras din hund tillhör. Vissa raser är mer benägna att drabbas av vissa sjukdomar och prissättningen ska vara så rättvis som möjligt så du inte behöver betala mer än vad du ska. Åldern är en annan faktor och när din hund har passerat sju år så brukar priset höjas på försäkringen. Var du bor i landet styr också vad du ska betala, bor du på landet brukar veterinärkostnaderna vara lägre än om du bor i en storstad. Har du en tik kan du få betala mer än om du har en hane då de oftare drabbas av skador. En kastrerad tik däremot går under samma pris som en hanhund.