Jämthund

Jämthund

Jämthunden är en jaktspets som kommer från Sverige. Den har främst använts inom älgjakt och är mycket populär både i Sverige och Finland. Den har även varit framgångsrik i jakten på björn och lodjur. Rasen finns bara i Skandinavien och det är en av flera raser som härstammar från hundar som hålls av det samiska folket, ett inhemskt finsk-ugriskt folk som bebodde norra Sverige, Norge, Finland och Ryssland.

Den svenska Jämthunden blev erkänd som en egen ras 1946, innan dess brukade den visas upp tillsammans med den norska älghunden som är lite mindre.

Jämthunden är en stor spetsras som är stark och smidig med stor uthållighet. Jämthunden påminner om en varg i sitt utseende.

JämthundÖgonen är bruna och ovala. Öronen är spetsiga och upprätta, något längre än de är breda längst ner. Insidan av öronen är täckta med mycket päls. Svansen sitter högt och är medellång med jämn tjocklek. Underpälsen är kort och mjuk med en ljus färg. Ytterpälsen ligger längs med kroppen men är inte platt. Pälsen är längre i nacken, bröstet, svansen och på lår och ben. Färgen på ytterpälsen är ljus eller mörkgrå med karakteristiska ljusgrå eller beigea markeringar på sidorna av noden, kinder, hals, bröst, magen, ben och under svansen.

Gången os en Jämthund är kraftfull och fri.

Mankhöjden hos hanarna varierar mellan 57-65 cm. Honornas mankhöjd ligger mellan 52-60 cm. Vikten ligger mellan 22-30 kg.

En Jämthund lever i 12-13 år.

En Jämthund passar bäst att bo med en aktiv och erfaren ägare, helst i ett hus med en stor gård där den kan springa omkring och frigöra en del av sin energi. Det är en aktiv och intelligent ras som kräver mycket motion och uppmärksamhet. Den vill gärna behaga sin ägare vilket gör att den går att träna lydnad bra med den. Den här rasen utvecklades dock för att jaga så den kan vara lite envis om du inte är bestämd och konsekvent i träningen. De här hundarna älskar att få uppgifter att utföra och belönas bäst med positiva reaktioner.

Som andra medelstora hundraser behöver den utfodras med ett högkvalitativt foder som är anpassat för hundar i dess storlek. Minst 30 minuter hård fysisk motion behövs dagligen och lika mycket mental träning. Det går att kombinera i olika hundsporter och tävlingar.

En Jämthund behöver börja socialiseras och tränas tidigt i livet för att förhindra att den blir för dominant bland andra hundar och för beskyddande bland främlingar. Bland sin familj är de lugn och tillgivna men mot andra hundar kan de vara dominanta. Deras jaktinstinkt är stark så bland andra husdjur bör de övervakas. En Jämthund behöver massor av mental stimulans för att undvika att de utvecklar problembeteenden.

Jämthunden är en ras som har funnits länge och den är ganska stark och hälsosam. Ändå är alla hundar benägna att utveckla vissa sjukdomstillstånd. Några av de kända felen som kan drabba Jämthunden är: höftledsdysplasi, armbågsdysplasi, leversjukdom och hörselproblem. Denna ras är också benägen att utveckla fetma vilket kan öka risken för andra hälsoproblem som diabetes och hjärtsjukdomar.