Newfoundlandshund

Newfoundlandshund

Newfoundland är en stor, stark hundras från ön Newfoundland som ligger i västra Atlanten, utanför Kanadas sydöstra kust.

Den användes ursprungligen som en arbetande hund som drog fiskarens nät och drog stockar från skogen. Det är en skicklig och hårt arbetande hund, väl lämpad för arbete på land eller i vatten. Newfoundland är en duktig simmare och kan bära tunga saker. Den lär sig lätt nya saker, är godmodig och mild i humöret. Du bör träna din Newfoundland tidigt eftersom rasen blir stor snabbt och det är svårare att manövrera en 60 kilos hund som inte lyssnar på dig. Newfoundland är en duktig simmare och det har hänt många gånger att en Newfoundland räddat människor ur vatten.

Newfoundland är en snäll och söt hundras som älskar barn. Den är naturligt mild och vänlig mot dem, såväl som beskyddande.

NewfoundlandshundNewfoundlandshundar har en önskan att behaga sin ägare, är mycket intelligenta, stark arbetsmoral, är vänlig, anpassningsbar och mångsidig.

Det är en jättestor hund. Mankhöjden hos hanarna ligger mellan 69-74 cm och vikten 60-70 kg. Honorna är mindre och väger 45-55 kg och blir 63-69 cm i mankhöjd.

En Newfoundlandshund lever i 8-10 år.

Newfoundlandshundarna finns i färgerna: svart, brun, svart och vit samt grå.

En Newfoundlandshund behöver daglig träning för att hålla sig i form. Gillar du att ha det rent och snyggt hemma bör du inte skaffa dig en Newfoundland då de drar åt sig lera och smuts som en magnet. Därför bör pälsen trimmas och borstas en hel del för att hållas fin. Du an göra det själv och du har tid och intresse annars kan du lämna in hunden till ett professionellt hundtrim. Det kostar lite men tidsmässigt kan det vara värt det.

En Newfoundland är en stor hund när den är fullvuxen och behöver en rymlig miljö för att vara lycklig. Den har en stark arbetsetik, behöver mycket motion och mental stimulans. Löpträning och hundsporter är ett perfekt sätt att låta din Newfoundland få ge utlopp för sin energi.

Den här rasen dreglar, mycket.

Newfoundlandshundar trivs bäst i kalla klimat men de kan anpassa sig att leva i varmare temperaturer. För att skydda den mot värmeslag bör du ha den där det finns luftkonditionering eller fläktar som kyler ner när det är som varmast.

För att få tag på en frisk hund bör du leta reda på en seriös uppfödare som kan ge dig den information som behövs om föräldrar och tidigare sjukdomshistoria. Utfärdade intyg från en veterinär bör du kräva innan köpet.

Pälsen bör borstas två till tre gånger i veckan och badas efter behov ungefär varannan månad. Trimma klorna en gång i månaden. Under tassarna bör håret klippas bort mellan trampdynorna för att förhindra att det fastnar grenar och frön sommartid och snö under vintern. Borsta tänderna på din Newfoundland minst två-tre gånger i veckan helst dagligen för att förhindra tandköttssjukdomar och dålig andedräkt. Newfoundlandshundens öron är håriga och hängande. Kolla veckovis i hundens öron och torka ur de lätt med öronrengöringsmedel för att förhindra infektioner. Rengör bara ytterörat stoppa aldrig in något i innerörat.